Bakåtvänt är rättvänt!

”Tänk dig att du vaknar en morgon och ditt huvud väger 20 kg istället för ”bara” ca 6 kg. Försök sedan balansera denna tyngd när du ska resa dig. Så är det för ett barn som är ett och ett halvt år. Barnets huvud utgör hela 25 procent av barnets vikt. Du kanske kan förstå vilken påfrestning en frontalkollision då innebär för barnets nacke.”
(källa: NTF)

I en artikel i flera tidningar igår (läs bland annat här; SvD), 11 september, konstaterades att antalet barn som omkommit i bilolyckor minskat med 83 procent mellan 1982-2011. Det är fantastiska siffror!
I samma artikel står också att läsa att av de barn som mellan 1992-2011 omkom i trafikolyckor, var mer än hälften felaktigt fastspända, eller använde inte bälte alls.

Läser vi på NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) får vi veta att skadade och dödade barn i trafikolyckor i Storbritannien är markant högre än i Sverige. Bland barn upp till ett år är siffrorna snarlika, men redan vid 1 år omkommer och skadas dubbelt så många i Storbritannien och vid 4 år har glappet blivit ännu större (ca 120/100 000 barn, mot ca 40/100 000 i Sverige).

Något så enkelt som en rättmonterad, rättvänd bilbarnstol kan rädda livet på ett barn som färdas i bil!

Ja, barn överlever i USA också, även fast de vänds framåt väldigt tidigt. Men faktum är, att betydligt fler skulle få chansen att överleva om de fått sitta bakåtvända längre.

Vill du läsa mer:
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default31003.asp
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default31146.asp
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default31004.asp

Skriv en kommentar

Din epost-adress kommer inte bli publicerad. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>