Varför välja ekologiskt?!

Varför ska du egentligen köpa en skallra, filt, byggklossar eller tallrikar som har en eko-stämpel, när du kan köpa utan eko-märkning billigare?!
Jag är säker på att ni är många som har tänkt den tanken.

Mitt svar på den frågan blir ett urdrag ur kemikalieinspektionens dokument ”Kemikalier i barns vardag”:

Eftersom barnens kroppar inte är färdigutvecklade är de mer känsliga för kemikalier än vuxna. Detta gäller speciellt organsystem som utvecklas efter födseln, till exempel immunförsvaret och hjärnan. Hjärnan är extra utsatt eftersom de skyddssystem som vuxna har inte är färdigutvecklade hos barn.
Barn utforskar dessutom sin omgivning genom att smaka och suga på saker, de har en oändlig nyfikenhet men ingen erfarenhet och kan inte skilja på farligt och ofarligt.
Barn har också tunn och ömtålig hud. De andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. Om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen så kan de ändå få i sig mer.

”Men vad gör en liten byggkloss eller en tallrik?” tänker du kanske?
Ja, hade det varit så att det bara var en byggkloss, eller en tallrik så hade nog inte problemet varit så stort. Men, det finns runt omkring oss, hela tiden. Det är det här som Naturskyddsföreningen kallar Coctaileffekten. Gifter och kemikalier som finns i allt – leksaker, gardiner, lakan, muggar osv osv. Det utsöndras från produkterna, eller lossnar i form av färgflagor eller små dammpartiklar. Sedan samlas de i barnens, och våra kroppar, i en allt annat än härlig kemikaliecoctail.

För mer att läsa kring kemikalier i barns vardag:
http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/cocktaileffekten/
http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Broschyrer/barnbroschyr_web.pdf

 

Skriv en kommentar

Din epost-adress kommer inte bli publicerad. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>